Menu
 

 

 




 

dokument vo formáte *.pdf

Toto VZN  bolo dňa  26.11.2007 vyvesené,
dňa  12.12.2007 schválené, dňa 28.12.2007
zvesené a je účinné dňom 1.1.2008.


                    
Všeobecne  záväzné  nariadenie   č.  8/2007
     o zbere,  preprave  a zneškodňovaní komunálneho a drobného stavebného odpadu.
********************************************************


     Obecné zastupiteľstvo Obce Bernolákovo na základe § 6 zákona č. 369/1990 Z. z. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov v súlade  so zákonom č. 223/2001 Z. z. o odpadoch v znení neskorších predpisov /úplné znenie zákon č. 409/2006 Z. z. o odpadoch  a o zmene a doplnení niektorých zákonov ďalej len „zákon o odpadoch“/ a zákonom č. 364/2004 Z. z. o vodách a o zmene zákona SNR č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov /ďalej len „vodný zákon“/ sa uznieslo na svojom zasadnutí dňa 12.12.2007 na tomto všeobecne záväznom nariadení Obce Bernolákovo / ďalej len „VZN“/ s účinnosťou  od 1.1.2008.

                                                                  Článok I.
                                                               Účel úpravy

1/ Obec týmto VZN upravuje podrobnosti  o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi vznikajúcimi na území obce Bernolákovo.

2/ Týmto VZN sa upravujú podrobnosti o zbere, preprave a zneškodňovaní komunálnych odpadov a ich vytriedených zložiek, drobných stavebných odpadov, stavebných odpadov a odpadov z demolácií,  ako aj o nakladaní s odpadovými vodami a  starými vozidlami na území Obce Bernolákovo.

                                                                Článok II.
                                                           Základné pojmy

Základné pojmy vymedzené zákonom o odpadoch:

1/ Odpadom je hnuteľná vec uvedená v zákone o odpadoch, ktorej sa jej držiteľ zbavuje, chce sa jej zbaviť alebo je v súlade s týmto zákonom alebo osobitnými predpismi povinný sa jej zbaviť.

2/ Pôvodca odpadu je každý, koho činnosťou odpad vzniká, alebo ten, kto vykonáva úpravu, zmiešavanie alebo iné úkony s odpadmi, ak ich výsledkom je zmena povahy alebo zloženia týchto odpadov.

3/ Držiteľ odpadu je pôvodca odpadu alebo fyzická osoba, alebo právnická osoba, u ktorej sa odpad  nachádza.


4/ Nakladanie s odpadmi je zber odpadov, preprava odpadov, zhodnocovanie odpadov a zneškodňovanie odpadov vrátane starostlivosti o miesto zneškodňovania.


5/ Zhodnocovanie odpadov sú činnosti vedúce k využitiu fyzikálnych, chemických alebo biologických vlastností odpadov.

6/  Zneškodňovanie odpadov je také nakladanie s nimi, ktoré nespôsobuje poškodzovanie životného prostredia alebo ohrozovanie zdravia ľudí.

7/ Zber odpadov je zhromažďovanie, triedenie alebo zmiešavanie odpadov  na účel ich prepravy.

8/ Zhromažďovanie odpadov je  dočasné  uloženie odpadov pred ďalším nakladaním s nimi.

9/ Triedenie odpadov je delenie odpadov podľa druhov alebo oddeľovanie zložiek odpadov, ktoré možno po oddelení zaradiť ako samostatné druhy odpadov.

10/ Nebezpečné odpady sú také odpady, ktoré majú jednu nebezpečnú vlastnosť alebo viac nebezpečných vlastností uvedených v Katalógu odpadov.

11/ Komunálne odpady sú odpady z domácností vznikajúce na území obce pri činnosti fyzických osôb a odpady podobných vlastností a zloženia, ktorých pôvodcom je právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, okrem  odpadov vznikajúcich pri bezprostrednom výkone činností tvoriacich predmet podnikania alebo činnosti právnickej osoby alebo fyzickej osoby-podnikateľa. Za odpady z domácností sa považujú aj odpady z nehnuteľností slúžiacich fyzickým osobám  na ich individuálnu rekreáciu, napr. zo záhrad, chát, chalúp, alebo na parkovanie alebo uskladnenie vozidla používaného pre potreby domácnosti, najmä z garáží, garážových stojísk a parkovacích stojísk. Komunálnymi odpadmi  sú aj všetky
odpady vznikajúce v obci pri čistení verejných  komunikácií a priestranstiev,  ktoré sú majetkom obce alebo v správe obce a taktiež  pri údržbe verejnej zelene vrátane parkov a cintorínov a ďalšej zelene na pozemkoch právnických osôb, fyzických osôb a občianskych združení.

12/ Zložka komunálnych odpadov je ich časť, ktorú možno mechanicky oddeliť  a zaradiť ako samostatný druh odpadu.

13/ Stavebné odpady  a odpady z demolácií sú odpady, ktoré vznikajú  v dôsledku uskutočňovania stavebných a zabezpečovacích prác, pri údržbe stavieb, pri rekonštrukcii stavieb alebo pri odstraňovaní stavieb.

14/ Zariadenie na zber odpadov je miesto, v ktorom sa vykonáva zber odpadov, ohraničené plotom alebo priestor, v ktorom sa vykonáva zber  odpadov, nachádzajúci sa v stavbe.

15/ Skládka odpadov je  miesto so zariadením na zneškodňovanie odpadov, kde sa odpady trvalo ukladajú na povrchu zeme alebo do zeme. Za skládku odpadov sa považuje aj miesto, na ktorom pôvodca odpadu  vykonáva zneškodňovanie svojich odpadov v mieste výroby, ako aj miesto, ktoré sa trvalo , teda dlhšie ako jeden rok, používa na dočasné uloženie
odpadov.

Pojmy zavedené týmto VZN:

1/ Drobné stavebné odpady sú odpady vznikajúce na území obce z bežných udržiavacích prác zabezpečovaných fyzickou osobou, pri ktorých postačuje ohlásenie stavebnému úradu, alebo na ktoré sa nevyžaduje stavebné povolenie  ani ohlásenie. Je možné ich v malých množstvách  a v objeme umiestniť v nádobách na komunálny odpad jedine v tom prípade, ak nepoškodia a nepreťažia zberné nádoby.


2/ Systém zberu je uzatvorený celoobecný systém zberu komunálnych a drobných stavebných odpadov, meraný prostredníctvom hmotnostných alebo objemových jednotiek uložených do zberných nádob zabezpečených priamo pôvodcom alebo držiteľom odpadu, alebo  sprostredkovane  cez subjekty  vykonávajúce správu, resp. zastupovanie  pôvodcov  odpadov /správcovia bytového fondu, spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, bytové družstvá,  občianske združenia, atď./

3/ Objemné odpady sú komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktoré nie je možné pre ich veľký rozmer alebo hmotnosť zhromažďovať v štandardných nádobách, ktoré sú určené na systém zberu v obci v rámci stanoveného pravidelného harmonogramu vývozu.

4/ Užívatelia zberných nádob sú vlastníci, nájomcovia, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností /ako napr. byty, rodinné domy, bytové domy, zariadenia na individuálnu rekreáciu, zariadenia a prevádzky právnických a fyzických osôb – podnikateľov/, ktorí sú pôvodcami alebo držiteľmi odpadov, alebo sprostredkovane  zabezpečujú správu
nehnuteľností.

                                                               Článok III.
                                          Programy odpadového hospodárstva

1/ Program odpadového hospodárstva /ďalej len „program“/ určuje ciele odpadového hospodárstva a opatrenia na ich plnenie v súlade s týmto zákonom. Program  sa vypracúva pre odpady uvedené v Katalógu odpadov a pre polychlórové bifenyly a kontaminované zariadenia.

2/ Pôvodca odpadu, ktorý je právnickou osobou alebo fyzickou osobou-podnikateľom a produkuje ročne viac než 500 kg nebezpečných odpadov alebo 10 ton ostatných odpadov, vypracúva vlastný program.

3/ Povinnosť pôvodcu odpadu vypracovať vlastný program plní pre komunálne odpady, ako aj drobné stavebné odpady obec, na ktorej území tieto odpady vznikajú.

4/ Pôvodcovia odpadov, ktoré spracovávajú programy odpadového hospodárstva  sú povinní pri tvorbe a spracovaní programov dodržať ustanovenia zákona o odpadoch a prihliadať na program obce, ktorej územia sa jeho program týka. Pred predložením  programu na schválenie príslušnému orgánu štátnej správy  odpadového hospodárstva  je pôvodca odpadu povinný predložiť svoj program na vyjadrenie obci, ktorej územia sa jeho program týka.

                                                              Článok IV.
Povinnosti pôvodcov a držiteľov komunálnych odpadov a  drobných stavebných odpadov.

1/ Pôvodcovia alebo držitelia komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov sú povinní  nakladať s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi, alebo inak s nimi zaobchádzať len v súlade s týmto VZN a so zákonom o odpadoch. Tiež sú povinní:
a/ zapojiť sa do systému zberu komunálnych a drobných stavebných odpadov v obci.
b/ zabezpečiť si pre svoju nehnuteľnosť, zariadenie alebo prevádzku vlastné zberné nádoby zodpovedajúce systému zberu v obci v určenom druhu a v počte odpovedajúcom množstvu produkovaného odpadu. Toto sa nevzťahuje na nehnuteľnosti slúžiace na individuálnu rekreáciu v záhradkárskych osadách a samoty. Pre tieto platí osobitný režim zberu prepravy
a zneškodňovania komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov individuálne dohodnutý s obcou.
c/ celoročne sprístupniť zberné nádoby pre vývozcu odpadov.
d/ ukladať komunálne odpady alebo ich oddelené zložky a drobné stavebné odpady za účelom ich zberu na miesta určené obcou a do zberných nádob zodpovedajúcich systému zberu komunálnych odpadov a drobných stavebných  odpadov v obci.

2/ Pôvodca alebo držiteľ  komunálnych a drobných stavebných odpadov alebo ten,  kto nakladá s komunálnymi odpadmi alebo drobnými stavebnými odpadmi  na území obce, je povinný na vyžiadanie obce poskytnúť pravdivé a úplné informácie súvisiace s nakladaním s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi.

3/ Vykonávať zber, prepravu alebo zneškodňovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov na území obce môže len ten, kto má uzatvorenú zmluvu na vykonávanie tejto činnosti s obcou, ak túto činnosť nezabezpečuje obec sama.

4/ Za nakladanie s komunálnymi a drobnými stavebnými odpadmi, ktoré vznikli na území obce zodpovedá obec. Za zber, prepravu a zneškodňovanie komunálnych a drobných stavebných odpadov sa platí obci  miestny poplatok podľa osobitného VZN o miestnom poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady.

5/ Pôvodcom a držiteľom komunálnych a drobných stavebných odpadov sa zakazuje:
a/ uložiť alebo ponechať  odpady na inom mieste ako na mieste na to určenom v súlade so  zákonom o odpadoch a týmto  VZN.
b/ zakazuje sa vhadzovať komunálne odpady, drobné stavebné odpady a nebezpečné odpady do zberných nádob iných účastníkov zberu a do zberných nádob určených na konkrétny druh odpadov umiestnených na verejných priestranstvách, resp. vhadzovať iný druh odpadu do nádoby, ako na ktorý je nádoba určená.
c/ zneškodniť alebo zhodnotiť odpad inak ako v súlade so zákonom o odpadoch.
d/ zneškodniť  odpad vypúšťaním a vhadzovaním do vodného recipientu.
e/ vypúšťať alebo ukladať odpady na verejné priestranstvá, do lesov, na lesnaté a trávnaté plochy, cesty, priekopy, polia a záhrady.
f/ ukladať odpady s obsahom škodlivín klasifikované v zmysle Katalógu odpadov ako nebezpečné do zberných nádob na komunálny a drobný stavebný odpad.
g/ riediť a zmiešavať jednotlivé druhy  nebezpečných odpadov alebo nebezpečné odpady s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi za účelom zníženia koncentrácie prítomných škodlivín.
h/ vypúšťať odpadové oleje do povrchových  vôd, podzemných vôd a do kanalizácie.
i/ uložiť alebo vypúšťať odpadové oleje a akékoľvek zostatky  po spracovaní olejov do pôdy.
j/ zneškodňovať biologicky rozložiteľný tzv. zelený odpad zo záhrad, parkov, cintorínov /pne stromov, konáre, tráva, lístie, atď./ pálením alebo zmiešavaním  s komunálnym odpadom a ukladaním do nádob určených na komunálny odpad, resp. ponechať tzv. zelený odpad na verejných priestranstvách mimo miest na to určených obcou.
k/ zmiešavať opotrebované elektrické a elektronické zariadenia s komunálnym a drobným stavebným odpadom, ukladať ich do zberných nádob určených na komunálny odpad, resp. zneškodniť alebo zhodnotiť ich inak ako v súlade so zákonom.

                                                                    Článok V.
                                                                 Staré vozidlá

1/ Starým vozidlom je osobné alebo nákladné motorové vozidlo, ktoré jeho držiteľ chce dať vyradiť z evidencie vozidiel, alebo má byť alebo bolo vyradené z evidencie vozidiel podľa osobitných predpisov. Starým vozidlom je aj motorové vozidlo, ktorého držiteľ nie je známy, ak je odstavené dlhšie ako 30 dní na ceste alebo verejnom priestranstve, alebo na inom mieste, ak je jeho odstránenie  potrebné z hľadiska ochrany ŽP alebo zachovania estetického vzhľadu obce či osobitne chránenej časti prírody a krajiny.

2/ Staré vozidlo je odpadom, ak ho jeho držiteľ  nepreviedol na iného na účely jeho využitia ako motorového vozidla

3/ Držiteľom starého vozidla  je fyzická alebo právnická osoba, u ktorej sa vozidlo nachádza.

4/ Spracovateľom starých vozidiel je právnická osoba-podnikateľ alebo fyzická osoba-podnikateľ, ktorej ministerstvo udelilo autorizáciu na spracovanie starých vozidiel podľa zákona o odpadoch.

5/ Ak sa u držiteľa starého vozidla  nachádza staré vozidlo, ktoré je odpadom, tento držiteľ je povinný bezodkladne  zabezpečiť  odovzdanie starého vozidla  spracovateľovi starých vozidiel. Ak držiteľ starého vozidla nepreviedol toto vozidlo na iného na účely jeho využitia ako motorového vozidla, je povinný predložiť  okresnému dopravnému inšpektorátu  so
žiadosťou o vyradenie starého vozidla z evidencie vozidiel aj potvrdenie o prevzatí starého vozidla oprávnenou osobou.

6/ Držiteľ starého vozidla  je do splnenia povinnosti podľa bodu 5/ povinný zabezpečiť na vlastné  náklady odstránenie  takéhoto vozidla  z miesta, na ktorom poškodzuje alebo ohrozuje ŽP, alebo narušuje  estetický vzhľad obce či osobitne chránenej časti prírody a krajiny, alebo umiestniť a uchovávať staré vozidlo tak, aby nepoškodzovalo alebo neohrozovalo ŽP, aby sa zachoval estetický vzhľad obce a aby sa zabránilo odcudzeniu starého vozidla alebo jeho častí.

7/ Ak držiteľ starého vozidla  nesplní povinnosť podľa bodu 6/, urobí tak správca cesty alebo obec a to odovzdaním starého vozidla  na parkovisko určené obvodným úradom ŽP. Náklady s tým spojené je povinný uhradiť držiteľ starého vozidla. Kto zabezpečil odstránenie starého vozidla,  bezodkladne o tom upovedomí
a/ držiteľa starého vozidla
b/ SIŽP
c/ obvodný úrad ŽP
d/ obec
Ak držiteľ starého vozidla  do dvoch mesiacov od upovedomenia  neprevezme  staré vozidlo z určeného parkoviska, obvodný úrad začne konanie o tom, či vlastníctvo k starému vozidlu nadobudne štát.

8/ Odstránenie starého vozidla, ktorého držiteľ nie je známy a ktoré je odstavené
a/ na ceste alebo na inom verejnom priestranstve, zabezpečí správca cesty.
b/ na inom mieste než podľa písmena a/ , zabezpečí so súhlasom vlastníka nehnuteľnosti obec, v prípade  nesúhlasu vlastníka nehnuteľnosti prechádza povinnosť na tohto vlastníka.

9/ Odstránenie starého vozidla zabezpečí osoba zodpovedná za jeho odstránenie odovzdaním na určené parkovisko   a to bezodkladne  po zistení, že staré vozidlo, ktorého držiteľa sa nepodarilo zistiť ani s pomocou okresného dopravného inšpektorátu a je na pozemku odstavené viac ako 30 dní. Náklady spojené s odstránením starého vozidla  znáša
prevádzkovateľ určeného parkoviska.  Ak sa do jedného roka od odovzdania starého vozidla  na určené parkovisko  neprihlási alebo inak nezistí jeho držiteľ alebo iná oprávnená osoba, považuje sa  staré vozidlo za opustenú vec.


Článok VI.
Systém zberu, prepravy a zneškodňovania komunálnych, drobných stavebných odpadov a vytriedených zložiek odpadov.

1/ Na území Obce Bernolákovo sa zavádza jednotný systém zberu, prepravy a zneškodňovania komunálnych a drobných stavebných odpadov  do typizovaných zberných nádob. Obec týmto VZN určuje povinnosť pôvodcom a držiteľom komunálnych a drobných stavebných odpadov na jej území zapojiť sa do tohto zberu. Poplatky za zber, prepravu a zneškodňovanie komunálnych a drobných stavebných odpadov rieši VZN o miestnom poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady.

2/ Určenie druhu typizovaných nádob:

a/ pre rodinné domy s jedným až tromi bytmi sa určuje 110 alebo 120 litrová zberná nádoba pre každý samostatný byt

b/ pre bytové domy so štyrmi a viacerými bytmi sa určuje 110 alebo 120 litrová zberná nádoba pre každý samostatný byt
Ak sú v bytovom dome bytové a nebytové priestory užívané na podnikateľskú činnosť alebo inú činnosť samostatnými právnickými osobami a fyzickými osobami – podnikateľmi, musí byť pre každú prevádzku alebo zariadenie samostatná 110 alebo 120 litrová zberná nádoba. Ak pôvodcov alebo držiteľov komunálnych alebo drobných stavebných odpadov zastupuje
vlastník, správca, alebo spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov a preberá na seba povinnosť platiteľa miestneho poplatku, môže byť zber uskutočňovaný za celý bytový dom v typizovaných 1100 litrových zberných nádobách.
Počet 1100 litrových zberných nádob sa určuje: 1 nádoba na každých 16 bytov a samostatných prevádzok alebo zariadení spolu. Pri väčšom počte bytov a prevádzok sa počet nádob zvyšuje úmerne.

c/ pre samostatne stojace nehnuteľnosti, ako chaty slúžiace na individuálnu rekreáciu mimo záhradkárskych osád a chatových oblastí a samoty sa určuje jedna 110 alebo 120 litrová zberná nádoba pre každú nehnuteľnosť, alternatívne môže byť použitý donáškový  systém zberu odpadu formou označených vriec, ktoré je možné si zakúpiť na obecnom
úrade,  na miesto určené obcou.

d/ pre školy, školské zariadenia, materské školy, detské jasle, internáty, zdravotnícke zariadenia, detské domovy, zariadenia sociálnych služieb a ubytovacie zariadenia saurčuje 110 alebo 120 litrová zberná nádoba, alternatívne  1100 litrová zberná nádoba.

e/ pre zariadenia poskytujúce služby: potravinové a zeleninárske obchody, pohostinstvá, stravovacie zariadenia, denné a nočné bary a espresá, pošty, železničné stanice s viac ako 3 zamestnancami sa určuje 1100 litrová zberná nádoba.

f/ pre úrady verejnej správy, políciu, banky, poisťovne, obchodné, právne a cestovné kancelárie, reklamné agentúry a pod. sa určuje 110 alebo 120 litrová zberná nádoba, alternatívne 1100 litrová  zberná nádoba podľa počtu zamestnancov a množstva  produkovaného odpadu.

g/ pre ostatné vyššie neuvedené zariadenia, prevádzky a inštitúcie sa určuje 110 alebo 120 litrová  zberná nádoba, alternatívne 1100 litrová zberná nádoba  podľa počtu zamestnancov a množstva produkovaného odpadu.

h/ pre nehnuteľnosti slúžiace na individuálnu rekreáciu  ako záhrady a chatky nachádzajúce sa v záhradkárskych osadách a chatových oblastiach sa určuje veľkoobjemový kontajner, do ktorého sa zhromažďovanie odpadov realizuje donáškovým spôsobom pôvodcami alebo držiteľmi odpadov, ktoré vznikli na území záhradkárskej osady alebo chatovej oblasti.

i/ pre zber oddelených zložiek  komunálneho odpadu sa určuje:
-    na farebné a biele sklo – farebne určené typizované zberné nádoby
Donáškový spôsob so zhromažďovaním v typizovaných zberných nádobách umiestnených celoročne na verejných priestranstvách.
-    na plastové /PET/ fľaše – farebne určené vrecia Doručenie vriec do domácností a ich zber zabezpečuje v obci zmluvný vývozca.
-    farebne určené typizované zberné nádoby Donáškový spôsob so zhromažďovaním v typizovaných zberných nádobách umiestnených celoročne  na verejných priestranstvách.
-    na ostatné určené druhy odpadov z plastov – farebne určené vrecia Doručenie vriec do domácností a ich zber zabezpečuje v obci zmluvný vývozca.
-    na papier – farebne určené vrecia Doručenie vriec do domácností a ich zber zabezpečuje v obci zmluvný vývozca.
-    na tzv. zelený odpad zo záhrad, parkov, cintorínov – farebne určené typizované zberné nádoby
Donáškový spôsob so zhromažďovaním v typizovaných zberných nádobách umiestnených na verejných priestranstvách. Čas a rozmiestnenie zberných nádob oznámi obecný úrad obvyklým spôsobom /obecný rozhlas, oznam na úradnej oznamovacej tabuli, obecný časopis/. Donáškový spôsob na skládku bioodpadu.
-    na vyradené elektrické a elektronické zariadenia – určuje sa mobilný zber v domácnostiach. Čas mobilného zberu oznámi obecný úrad obvyklým spôsobom.

j/ na zber objemných odpadov a drobných stavebných odpadov sa určujú veľkoobjemové kontajnery  5 – 7 m3, ktoré budú umiestnené na verejných priestranstvách , do ktorých sa zhromažďovanie  odpadov realizuje  donáškovým spôsobom pôvodcami alebo držiteľmi odpadov. Zber sa uskutoční minimálne dvakrát do roka. Čas a miesto rozmiestnenia veľkoobjemových kontajnerov oznámi obecný úrad obvyklým spôsobom.

k/ na zber opotrebovaných batérií a akumulátorov obsahujúcich niektoré nebezpečné látky,  syntetických olejov a pneumatík a ostatných vytriedených odpadov sa určuje donáškový zber do špeciálnych kontajnerov umiestnených na verejných priestranstvách.  Čas a miesto ich rozmiestnenia  oznámi obecný úrad obvyklým spôsobom.

3/ Pôvodcovia a držitelia komunálnych a drobných stavebných odpadov sú povinní využívať nádoby /obaly, resp. vrecia/ na separovaný zber, objemný odpad a odpady obsahujúce nebezpečné látky.

4/ Pôvodcovia a držitelia odpadov sú povinní zhromažďovanie komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov vykonávať tak, aby tieto boli riadne pripravené na odvoz.

5/ Užívatelia zberných nádob musia pred odvozom odpadu zabezpečiť  umiestnenie  zberných nádob na verejne prístupných miestach. V prípade, že nádoba nebude umiestnená na verejne prístupnom mieste, resp. bude umiestnená na súkromnom pozemku, odpad nebude vyvezený. Prístup k nádobám musí byť zabezpečený celoročne  a každý užívateľ nádoby je povinný aj v zimnom období umožniť vyprázdnenie a odvoz odpadov odprataním snehu a posypom prístupu k zbernej nádobe. 

6/ Znečistenie okolia stanoviska zberných nádob spôsobené pri vyprázdňovaní a odvoze komunálnych  a drobných stavebných  odpadov, alebo separovaných odpadov, odstránia pracovníci zmluvného vývozcu odpadu okamžite pri zbere odpadu.

7/ Užívatelia zberných nádob sú povinní odstrániť zo zberných nádob všetky doterajšie nálepky označujúce vývozný cyklus v predchádzajúcich rokoch. Užívatelia  zberných nádob sú povinní zabezpečiť, aby zberné nádoby neboli preplňované nad predpísanú užitočnú hmotnosť, resp. objem. Je zakázané ukladať odpady v okolí zberných nádob pri ich preplnení /v sáčkoch, vreciach, taškách, netypizovaných nádobách/. Užívatelia zberných nádob, ktorí majú zberné nádoby v prenájme od obecného úradu, sú povinní sa o zberné nádoby náležite starať, chrániť ich pred odcudzením a poškodením. Užívatelia zberných nádob sú povinní udržovať v okolí zberných nádob poriadok a čistotu.

8/ V prípade straty zbernej  nádoby na odpady sú užívatelia  /vlastníci, nájomníci/ týchto nádob povinní zabezpečiť si bezodkladne  novú nádobu na vlastné náklady tak, aby nebol ohrozený systém a cyklus zberu komunálnych a drobných stavebných odpadov.

9/ Prevzatím komunálnych a drobných stavebných odpadov, ako aj vyseparovaných zložiek  odpadov sa ich držiteľom stáva zmluvne dohodnutý vývozca, ktorý zodpovedá za zneškodnenie týchto odpadov v súlade so zákonom o odpadoch.

10/ Na miestach hromadného umiestnenia zberných nádob je zakázané meniť zoskupenie nádob alebo  ich inak premiestňovať. Za umiestnenie nádob pri rodinných domoch zodpovedajú užívatelia nádob. Umiestnenie zberných nádob v ostatných prípadoch /napr. pri bytových domoch, prevádzkach podnikateľov, pri objektoch vo vlastníctve štátu alebo obce, sú jednotliví užívatelia zberných nádob povinní dohodnúť s obecným úradom umiestnenie zberných nádob. Miesta pre sady zberných nádob budú zvolené tak, aby sa zohľadnili vhodné donáškové aj  odstupové vzdialenosti a zároveň hygienické a estetické podmienky.  V prípade, že nedôjde k dohode, určí miesto obecný úrad.

11/ Pôvodcovia a držitelia komunálnych a drobných stavebných odpadov /fyzické a právnické osoby/ s produkciou odpadu, ktorá presahuje štandardné množstvá, alebo s osobitnými požiadavkami na systém  a organizáciu vývozu, si dojednajú podmienky osobitne na obecnom úrade.

12/ Zapojenie do systému zberu sa deklaruje zakúpením príslušnej známky na obecnom úrade platnej spravidla jeden kalendárny rok, ktorú je následne  potrebné nalepiť na smetnú nádobu. Termín  predaja známok oznámi obecný úrad obvyklým spôsobom.

13/ Do systému zberu sa môžu zapojiť vlastníci, nájomcovia, užívatelia a správcovia nehnuteľností, alebo sprostredkovane spoločenstvá vlastníkov bytov, bytové družstvá, občianske združenia a zástupcovia pôvodcov a držiteľov odpadov, ktorí prevezmú za pôvodcov a držiteľov odpadov poplatkové povinnosti voči obci.

14/ Pre zber sa určujú minimálne množstvá  zberných nádob a cyklus vývozov nasledovne:
a/ rodinné domy s jedným až tromi bytmi – 1 ks 110 alebo 120 litrovej zbernej nádoby pre každý samostatný byt s vývozným cyklom
-    pri počte s jednou až dvomi bývajúcimi osobami v byte – 26 vývozov za kalendárny rok
                                                                                                   /dvojtýždňový vývoz/
-    pri počte s tromi až šiestimi bývajúcimi osobami v byte – 52 vývozov za kalendárny rok
                                                                                                   /týždňový vývoz/                                         
-    pri počte so siedmimi a viac bývajúcimi osobami v byte – 104 vývozov za kalendárny rok
                                                                                                    /2 x vývoz za jeden týždeň
                                                                                                     alebo 52 vývozov za
                                                                                                     kalendárny rok s použitím
                                                                                                     dvoch nádob/
b/ byt v bytovom dome, pokiaľ nie je použitá 1100 litrová zberná nádoba pre všetkých užívateľov bytového domu – l ks 110 alebo 120 litrovej zbernej nádoby s vývozným cyklom

-    pri počte s jednou až dvomi bývajúcimi osobami v byte – 26 vývozov za kalendárny rok
                                                                                                        /dvojtýždňový vývoz/
-    pri počte s tromi až šiestimi bývajúcimi osobami v byte -  52 vývozov za kalendárny rok
                                                                                                  /týždňový vývoz/
-   pri počte  so siedmimi a viac bývajúcimi osobami v byte – 104 vývozov za kalendárny rok
                                                                                                   /2 x vývoz za jeden týždeň/
                                                                                                   alebo 52 vývozov za
                                                                                                   kalendárny rok s použitím
                                                                                                   dvoch nádob

c/ bytové domy, ktorých vlastníci bytov a nebytových priestorov sa rozhodli pre spoločné  zhromažďovanie komunálnych  a drobných stavebných odpadov do 1100 litrových zberných nádob – 1 ks 1100 litrovej zbernej nádoby pre 16 bytov a prevádzok spolu s vývozným cyklom 52 vývozov za kalendárny rok /týždňový vývoz/.
Pri väčšom počte bytov a prevádzok sa počet zberných nádob úmerne zvyšuje.

d/ samostatne stojace nehnuteľnosti, ako chaty slúžiace na individuálnu rekreáciu mimo záhradkárskych osád a chatových oblastí – 1 ks 110 alebo 120 litrovej zbernej nádoby pre každú nehnuteľnosť, alternatívne príslušný počet označených vriec, alternatívne 1 ks 1100 litrovej spoločnej zbernej nádoby podľa dohody vlastníkov, užívateľov, správcov, nájomcov nehnuteľností. Cyklus vývozu bude dohodnutý individuálne.

e/ školy, školské zariadenia, materské školy, detské jasle, internáty, zdravotnícke zariadenia, detské domovy, zariadenia sociálnych služieb, ubytovacie  zariadenia  - 1 ks 1100 litrovej zbernej nádoby  pre 100 zamestnancov, žiakov, ubytovaných spolu, alternatívne primeraný počet 110 alebo 120 litrových zberných nádob. Cyklus vývozu je 52 vývozov za kalendárny rok /týždňový vývoz/. Pri väčšom počte  zamestnancov, žiakov, ubytovaných spolu sa počet zberných nádob úmerne zvyšuje.

f/ zariadenia poskytujúce služby: potravinové a zeleninárske obchody, pohostinstvá, stravovacie zariadenia, denné a nočné bary a espresá, pošty, železničné stanice s viac ako 3 zamestnancami – l ks 1100 litrovej zbernej nádoby s vývozným cyklom 52 za kalendárny rok /týždňový vývoz/. Pri väčšom počte zamestnancov sa počet zberných nádob úmerne zvyšuje.
 
 g/ úrady verejnej správy, polícia, banky poisťovne, obchodné, právne a cestovné kancelárie, reklamné agentúry a pod. – 1 ks 110 alebo 120 litrovej zbernej nádoby, alternatívne 1 ks 1100 litrovej zbernej nádoby s vývozným cyklom 52 vývozov za kalendárny rok /týždňový vývoz/ podľa množstva produkovaného odpadu.

h/ ostatné vyššie neuvedené zariadenia, prevádzky a inštitúcie – 1 ks 110 alebo 120 litrovej zbernej  nádoby, alternatívne  1 ks 1100 litrovej  zbernej nádoby s vývozným cyklom  52 vývozov za kalendárny rok /týždňový vývoz/ podľa množstva produkovaného odpadu.

i/ nehnuteľnosti slúžiace na individuálnu rekreáciu, ako záhrady a chatky nachádzajúce sa v záhradkárskych osadách a chatových oblastiach – veľkoobjemový kontajner s individuálnym vývozným cyklom dohodnutým s obecným úradom. Počet kontajnerov bude odvodený od počtu záhrad a stavieb  v záhradkárskych osadách a chatových oblastiach, pričom
na 30 záhrad  a záhrad so stavbami  pripadá   1 ks veľkoobjemového kontajnera ročne. V prípade, že sa záhradkárska osada, resp. chatová oblasť nezapojí do tohto systému zberu ako právny subjekt, platí pre majiteľov nehnuteľností v týchto osadách a oblastiach poplatková povinnosť ako pre záhrady a stavby na individuálnu rekreáciu mimo záhradkárskych osád a chatových  oblastí v zmysle VZN Obce Bernolákovo č. 5/2007 o miestnom poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady.

                                                                 Článok VII.
                                                        Spoločné ustanovenia.

1/ Ak vlastník, správca, užívateľ alebo nájomca nehnuteľností nachádzajúcich sa na území Obce Bernolákovo zistí, že na jeho nehnuteľnosť bol umiestnený odpad v rozpore s týmto VZN a zákonom o odpadoch, je povinný to bezodkladne oznámiť príslušnému obvodnému úradu ŽP a obci /obecnému úradu/.

2/ Majitelia, užívatelia,  správcovia alebo nájomcovia septikov,  žúmp a lapačov olejov nachádzajúcich sa na území Obce Bernolákovo, sú povinní zabezpečiť na vlastné náklady zneškodňovanie kalov a odpadových vôd v súlade so zákonom o odpadoch a s vodným zákonom. Zakazuje sa  uskladňovať a vypúšťať kaly, obsah žúmp a   odpadové vody  do akýchkoľvek vodných recipientov a do pôdy. Odpadové vody je možné vypúšťať do povrchových vôd a podzemných vôd  výlučne na základe povolenia orgánu štátnej vodnej správy, pričom predtým musia prejsť primeraným čistením podľa príslušných súvisiacich predpisov. Vykonávať odvoz a zneškodňovanie kalov a odpadových vôd zo septikov, žúmp a lapačov olejov môže na území obce len právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ /firma, organizácia/, ktorá má na to oprávnenie  a má uzavretú  zmluvu s obcou na vykonávanie  tejto činnosti na území obce. Vlastníci, správcovia, užívatelia alebo nájomcovia septikov, žúmp a  lapačov olejov sú povinní zabezpečiť ich vývoz výlučne prostredníctvom oprávnenej právnickej osoby alebo fyzickej osoby – podnikateľa, ktorá má s obcou na vykonávanie tejto činnosti uzavretú  zmluvu. Každý vlastník septika, žumpy a lapača olejov je povinný po dobu troch rokov viesť evidenciu  a uschovať doklady o zabezpečení vývozu kalu alebo odpadovej vody oprávnenou osobou a o ich bezpečnom zneškodnení na mieste tomu príslušnom /napr. ČOV, spaľovne  a pod./ Porušenie tejto povinnosti je priestupkom podľa zákona o odpadoch.

3/ Pôvodcovia alebo držitelia nebezpečných odpadov ako i ostatných odpadov klasifikovaných v Katalógu odpadov sú povinní nakladať s týmito  odpadmi v súlade so zákonom o odpadoch a týmto VZN a zabezpečovať ich zber, prepravu a zneškodnenie na vlastné náklady výlučne právnickou alebo fyzickou osobou-podnikateľom, ktorá má na túto činnosť oprávnenie v súlade so zákonom o odpadoch 

4/ Pôvodcovia alebo držitelia stavebných odpadov, ktoré nie sú definované podľa tohto VZN ako drobné stavebné odpady, sú povinní zabezpečiť na vlastné náklady zber, prepravu

a zneškodňovanie týchto odpadov a to výlučne právnickou osobou alebo fyzickou osobou – podnikateľom, ktorá ma na to oprávnenie a na vykonávanie tejto činnosti na území obce má s obcou uzavretú zmluvu.


5/ Pôvodca alebo držiteľ stavebných odpadov a odpadov z demolácií je povinný ich triediť podľa druhov, ak ich množstvo z jednej stavby  presiahne množstvo 200 ton za rok. Táto povinnosť  neplatí, ak  vo vzdialenosti 50 km po komunikáciách od stavby  sa nenachádza zariadenie na materiálové zhodnocovanie stavebných odpadov a odpadov z demolácií.
.
6/ Zoznam oprávnených právnických osôb a fyzických osôb – podnikateľov oprávnených na nakladanie s odpadmi na území Obce Bernolákovo, ktorí na vykonávanie tejto činnosti na území obce majú s obcou uzavretú zmluvu, bude zverejnený na úradnej oznamovacej tabuli.

7/ Starosta obce môže na zmiernenie  alebo odstránenie  tvrdosti zákona  v jednotlivých prípadoch na základe podanej žiadosti poskytnúť úľavu alebo udeliť výnimku z tohto VZN.

                                                                 Článok VIII.
                                                                  Priestupky

1/ Priestupku sa dopustí ten, kto:
a/ zneškodní odpad alebo zhodnotí odpad v rozpore s týmto VZN a zákonom o odpadoch.
b/ uloží odpad na iné miesto než na miesto určené obcou v tomto VZN.
c/  nesplní oznamovaciu povinnosť podľa článku  VII/ bod 1 tohto VZN.
d/ neposkytne obcou požadované údaje podľa čl. IV/ bod 2 tohto VZN.
e/ nakladá so stavebnými odpadmi alebo s odpadmi z demolácií v rozpore s článkom VII/ bod 5 tohto VZN.

2/ Za priestupok podľa  bodu 1/ písmeno a/ až d/ tohto článku môže starosta obce uložiť  pokutu do 5.000,- Sk v zmysle § 80 zákona o odpadoch a za priestupok podľa bodu 1/ písmeno e/ pokutu do výšky 20.000,- Sk. v zmysle § 80 zákona o odpadoch. Pokuta je príjmom obce.

3/ Na priestupky a ich prejednávanie sa vzťahujú všeobecné právne predpisy o prejednávaní priestupkov, ak zákon neustanovuje inak.

4/ Ostatné priestupky a správne delikty  prejednáva príslušný orgán štátnej správy a budú postihované pokutou.

                                                                    Článok IX.
                                                                       Pokuty

1/ Príslušný orgán štátnej správy  môže udeliť pokutu právnickej osobe alebo fyzickej osobe – podnikateľovi, ktorý sa dopustí správneho deliktu v zmysle § 78 zákona o odpadoch.

2/ Pokutu možno uložiť do jedného roka odo dňa, kedy sa príslušný orgán štátnej správy dozvedel  o skutočnosti v rozpore s týmto VZN, najneskôr však do troch rokov od porušenia tohto nariadenia alebo nesplnenia povinností.

                                                                     Článok X.
                                                                     Účinnosť

Na tomto všeobecne záväznom nariadení sa uznieslo Obecné zastupiteľstvo pri Obecnom úrade v Bernolákove dňa 12.12.2007 Uznesením č. 7/1/2007. Toto VZN nadobúda účinnosť od 1.1.2008.

V Bernolákove, 28.12.2007

                                                                                              Ing. Ľubomír Poór
                                                                                                  starosta obce




 

 

Späť






© 2005 - 2009 Obecný úrad, Hlavná 111, 900 27 Bernolákovo, kontakt: obec@bernolakovo.info