Menu
 

 

 




 

Beh pre beh - 2014 - beh pre Tomáša 

Športový klub Vatek v Bernolákove sa  zapojil do zbierky na športové bežecké protézy pre Tomáša Božu a v spolupráci s Obecným úradom v Bernolákove zorganizoval dňa  6. júna 2014 počas Dní obce Bernolákovo. Beh pre beh pre Tomáša.

 
Dobehnúť do ciela...
Táto myšlienka sa v piatok 6.6.2014 prehnala hlavou 209  dvestodeviatim súťažiacim, ktorí sa zúčastnili krásnej akcie

"BEH PRE BEH BERNOLÁKOVO".

Bežalo 99 detí a 110 dospelých.

Bežali pre seba a pre Tomáša.
Len ťažko sa dá slovami opísať aká som rada, že toto podujatie sa vydarilo.

A to vďaka skvelým ľuďom, ktorí mi nesmierne pomohli. 
Či už to bola Helenka Barkolová, ktorá so mnou od rána tri hodiny značila bežeckú trať, Mirka Vachová sa zvŕtala celý čas v stánku s občerstvením, ktorý zapožičal a postavil Karolko Grúber.
Ďalej Karol Untelender a Ľuboš Macháček, ktorí boli skvelí, DJ´s Janka Bučeková a Renátka Šípošová registrovali bežcov, Šaňo Molnár s Betkou Frindrichovou štartovali súťažiacich.
Šatňu si zobrali na starosť Katka a Lucka Zmeškalové.
Miestny Červený kríž bol v pohotovosti v prípade zranení.
"Živé stojky" na bežeckej trati Dagmar Hergovičová, Ľubica Hošáková, René Vontszemu, Dominik Šmihla, Silvinka Cenká, Janka Vlnková, Miško Takáč, Hela Barkolová a Ľubka Grúberová sa postarali o usmernenie bežcov na trati.
A nielen to, ale aj Úžasne povzbudzovali súťažiacich zvlášť Ľubka Grúberová, ktorá si malý úsek s niektorými bežcami aj zabehla (Ľubka mohla si si rovno odbehnúť celé štyri km).
O bezpečie na trati sa postarala Obecná polícia.
Ďakujem miestnym gazdinám za úžasné koláčiky a slané vecičky.
Všetkým veľmi chutilo.
Milanko Máar vďaka za fotenie celého behu.
A "Mona" ? Bola si výborná,dotvorila si tú správnu atmosféru!!!
A dovolím si poďakovať mojej rodine. Môjmu manželovi, ktorý ručne maľoval nápisy na tabuľky, moje dcéry Martinka a Veronika si vyskúšali role administrátoriek, vyrábali štart-cieľ, fúkali balóny na štart. A v posledné dni pred vypuknutím akcie znášali moje nálady, keď som raz plakala, raz sa smiala, potom im nadávala a vzápätí ich objímala.
To ten stres... A zodpovednosť... Ľúbim vás.
Ale najväčšou odmenou pre mňa bolo keď sa bežci lúčili, podali mi ruku a poďakovali za krásnu akciu a výbornú organizáciu.
Je to pre mňa balzam na dušu.
Ďakujem Vám všetkým, boli ste úžasní.
Čo dodať? Vidíme sa o rok? Dúfam...
P.S. Jaroslav Macher: Máš štartovné číslo 1, nakoľko si sa registroval do budúceho ročníka...

VÝSLEDKY
kategória muži:
1. Karol Sroka - 16:22 min.
2. Jozef Procházka - 16:51 min
3. Christian Uher - 17:02

Kategória ženy:
1. Simona Gonová - 18:10 min
2. Michaela Zbončáková - 19:07 min
3. Iglika Wallnerová - 19:58 min

Mladší žiaci:
chlapci:
1. Dávid Ďugel - 6:23 min
2. Marco Gál - 6:24 min, 9 stotin
3. Marco Hržič - 6:24 min. 45 stotin

Mladší žiaci:
dievčatá:
1. Betka Tóthová - 6:45 min
2. Anna Maria Šutková - 7:15 min
3. Janka Klasová - 8:02 min

starší žiaci:
chlapci:
1. Jozef Aksamit - 5:27
2. Jaroslav Jachym - 5:33 min
3. Filip Volárik - 5:39 min

starší žiaci:
dievčatá:
1. Viki Ščasnárová - 5:45 min
2. Miriam Hanúsková - 6:23 min
3. Celine Lukovičová - 8:14 min







Príbeh Tomáša Božu - Viete si predstaviť,  že ste aktívny mladý 27 ročný človek, ktorý miluje šport? A potom     sa to stane. Bez výstrahy. V jeden deň dostanete 40 stupňovú horúčku, večer upadnete do 5-týždňovej kómy a... keď sa preberiete, zistíte, že máte amputované obidve nohy v predkolení a prst na ruke a  kvôli poškodeným obličkám ste odkázaní na dialýzu.  Tento smutný príbeh sa naozaj stal. Bakteriálna meningitída, ktorá  zabíja 90 % postihnutých do 12 hodín od nakazenia, si vybrala svoju daň. Tomáš Boža z Bardejova akoby zázrakom prežil útok tohto  tichého zabijaka. Chalan, ktorý aktívne športoval, však  zostal pripútaný      na invalidný vozík. Nenechal sa zlomiť a bojuje ďalej, aby sa mohol vrátiť k športu, bez ktorého si život nevie predstaviť.
Jeho cieľ –  reprezentovať Slovensko ako bežec na paralympiáde 2016. Športové bežecké protézy, s ktorými chce trénovať, však nie sú lacné, jedna stojí 9000,- eur. Poisťovňa ich neprepláca a Tomáš nemá dostatok financií, aby si ich mohol zadovážiť.

AKO VZNIKOL BEH PRE BEH

Už dlhšiu dobu som rozmýšľala nad zorganizovaním pretekov v behu v našej obci. Na podnet jednej mojej priateľky som sa rozhodla ísť do toho. Celý deň som uvažovala ako, kedy, kde beh zorganizovať a dať tomu hlbší zmysel v duchu „urob niečo pre sebe aj pre druhého.“ Na druhý deň to prišlo samo. Pri rannej káve otvorím noviny a tam sa na mňa usmieva  sympatický mladý chalan, ktorý si založil FB- stránku „ZBIERKA NA PROTÉZY“, pomocou ktorých chce bežať, keďže prišiel o obe nohy z dôvodu zákernej choroby. A to ma dostalo. My čo stojíme na vlastných nohách, kráčame, beháme, berieme to ako samozrejmosť. Veľakrát si ani neuvedomujeme, aké máme šťastie. Tomáš je bojovník, nevzdáva sa a rada by som mu v tom boji aspoň trochu pomohla. A pevne verím, že aj Vy priatelia, bežci a nebežci.
Ak by chcel prispieť aj niekto, kto si nemôže prísť zabehnúť, svoje dobrovoľné príspevky môže zaslať na :

Číslo účtu : 1100034325/8410

-sepa platbou : Tomas Boza

-cez službu viamo na mobilné číslo : 0944 151 314


Späť






© 2005 - 2009 Obecný úrad, Hlavná 111, 900 27 Bernolákovo, kontakt: obec@bernolakovo.info