Google
 
 
 
 
 

Aprílový Deň Zeme patrí k už neodmysliteľným jarným akciám v obci. Nebolo tomu inak ani tento rok. Od piatku do piatku v posledný aprílový týždeň sa do akcií venovaných Dňu Zeme zapojili malí aj veľkí, deti aj mládež, dospelí a samozrejme naši dôchodcovia a toto obdobie sme nazvali zeleným týždňom.
22. apríla bola v priestoroch Materskej školy na Komenského ulici otvorená výstava výrobkov z vytriedených druhotných surovín a je neuveriteľné, čo všetko dokázali deti pod vedením svojich paní učiteliek vytvoriť. Deti nepreukázali len technickú zručnosť, ale suverénne dokázali viesť debatu o ekológii – pojem ekologické auto, alebo elologické ovocie boli pre nich úplne samozrejmé. Správne pochopili aj udržiavanie čistoty na verejných priestranstvách
/keby to tak vedeli pochopiť aj väčší obyvatelia obce/. Deň si deti spestrili zasadením stromčekov v areáli MŠ.
Akoby symbolicky v tento deň sa angažovali najmenší a len o pár metrov ďalej na miestnom cintoríne naši starší spoluobčania – členovia Klubu dôchodcov a Zväzu telesne postihnutých. Jar síce prieniesla pekné počasie, ale súčasne na cintoríne odhalila neuveriteľné množstvo odpadkov nahromadených počas zimy. Brigádnici museli riadne napnúť svaly, aby sa popasovali s týmto neporiadkom, ale po skončení brigády boli cintorín ako vymenený.
28. apríla vyrazili do ulíc študenti miestnej SPoPŠ, ktorí si to namierili do centra obce a prečisťovali park a okolie nákupného strediska. Ďalšie „pracovné čaty“ dávali do poriadku príjazdové ulice k SPoPŠ – Gaštanovú alej, Strojárenskú, Svätoplukovu a Hlavnú ulicu. O pomoc už kričal aj chodník na Kollárovej, a tak po brigáde nadobudol výzor ako „zamladi,“ resp. ako keď bol vybudovaný. No a napokon lavičky v cintoríne zrenovovali v ten deň „petešácki maliari a natierači“.
Deň na to si areál Základnej školy na Komenského a na Školskej ulici upratovali školopovinné deti. V priestoroch budovy školy na Komenského ulici Žiacky parlament vyhodnotil kolektívne práce jednotlivých tried venované ekológii a Dňu Zeme. Aj v areáli školy pribudli v ten deň nové stromčeky.
V predstihu tohto zeleného týždňa privítala deti z MŠ a z I. stupňa obecná knižnica, kde bola pre deti pripravená zaujímavá beseda o prírode a zvieratách s členmi Poľovníckeho združenia p. Slaným a p. Szalaiom.
No a nakoniec treba spomenúť tých, ktorí akcie venované Dňu Zeme v apríli odštartovali a to členov Spolku miestnych rybárov, ktorí si začiatkom apríla dali sobotnú upratovaciu brigádu pri vodnej hladine miestnej štrkovky.
Ako býva dobrým zvykom, na záver patrí poďakovanie. Nech to však nie je len suché ďakujeme a hotovo. Vám všetkým milí škôlkári, decká zo ZŠ, študenti z SPoPŠ so svojimi pedagógmi, Vám vážení dôchodcovia, vážení rybári, pani vedúca knižnice a poľovníci, Vám všetým,o ktorých nevieme a pritom ste pracovali na skrášlení verejných priestranstiev v okolí svojich príbytkov, Vám všetkým nech sa Vaša ochota a úsilie stonásobne vrátia v podobe čistejšieho vzduchu, zdravších potravín, dobrej vody, a krajšej zeme.

Výstava v MŠ a sadenie stromčekov


Brigáda v cintoríne

Stretnutie s poľovníkom

Brigáda SPoPŠ v obci

natieranie lavičiek v cintoríne
čistenie ulíc
čistenie ulíc
Úprava chodníka -Kollárova
Čistenie okolia nákup.strediska

Deň Zeme v ZŠ

Príprava výstavy s ekologickou tematikou
Sadenie stromčekov
Pracovali všetci

Obnova poškodených kresieb na autobusovej zastávke


 

 
 

Na tento e-mail môžete posielať svoje otázky a správy:

obec@bernolakovo.info

 
 
 
 


Diskusné Fórum

Podporte nás!

 

 

© 2005 - 2009 Obecný úrad, Hlavná 111, 900 27 Bernolákovo, kontakt: obec@bernolakovo.info